Recepti za pripremu rakije

PRIPREMA

 

RECEPT ZA RAKIJU OD KAJSIJA

Zrele i zdrave kajsije se zgnječe i stave u bure da provre.

Tokom stavljanja se dodaje šećer do 5%.

Bure se ne puni potpuno već se ostavi mesta da ne prekipi kad vri.

Može se mešati tokom vrenja.

Bure se ovlaž poklopi da ne ulaze mušice.

 

Vrenje je gotovo kad se izmeri 0% šećera ili kad se udahom kroz nos iznad površine komine ne oseti oštar neizdrživi miris koji se osećao tokom vrenja (u početku oprezno mirisati).

 

Kad je gotovo vrenje hermetčki se zatvori bure i ne otvara se do pečenja rakije. Rakija se peče kad se ukaže prilika (može da prođe do dva meseca)

 

 

RECEPT ZA RAKIJU OD KRUŠAKA

 

Zrele i zdrave kruške se iseku što sitnije ili samelju ili zgnječe što sitnije i stave u bure da provre.

Ako ima zelenih staviti ih u gajbu da sazre pa ih onda staviti u bure.

Tokom sečenja, mlevenja ili gnječenja se dodaje šećer do 5%.

Bure se ne puni potpuno već se ostavi mesta da ne prekipi kad vri.

Može se mešati tokom vrenja.

Bure se ovlaž poklopi da ne ulaze mušice.

 

Vrenje je gotovo kad se izmeri 0% šećera ili kad se udahom kroz nos iznad površine komine ne oseti oštar neizdrživi miris koji se osećao tokom vrenja (u početku oprezno mirisati).

 

Kad je gotovo vrenje hermetčki se zatvori bure i ne otvara se do pečenja rakije. Rakija se peče kad se ukaže prilika (može da prođe do dva meseca ili u proleće)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RECEPT ZA RAKIJU OD GROŽĐA

 

Zreli i zdravi grozdovi se izmuljaju muljačom ili rukom izgnječe zrna.

Tokom muljanja se dodaje šećer do 5%.

Može se iscediti vino i ispresovati peteljke da bude samo tečna faza.

Bure se ne puni potpuno već se ostavi mesta da ne prekipi kad vri.

Može se mešati tokom vrenja.

Bure se ovlaž poklopi da ne ulaze mušice.

 

Vrenje je gotovo kad se izmeri 0% šećera ili kad se udahom kroz nos iznad površine komine ne oseti oštar neizdrživi miris koji se osećao tokom vrenja (u početku oprezno mirisati).

 

Kad je gotovo vrenje hermetčki se zatvori bure i ne otvara se do pečenja rakije. Rakija se peče kad se ukaže prilika (može da prođe i dva meseca ili u proleće)

 

 

PEČENJE

Kazan se ne puni previše (da ne iskipi kad se zagreje i proključa).

Sastavi se kazan i tabarka i na sastavima ne sme da ima lufta nimalo.

U tabarku se nalije voda .

Loženje vatre treba biti ni jako ni slabo (iskustvo)

Kad krene rakija na lulu sakupiti prvu količinu (oko 0.9% zapremine kazana) i prosuti ili koristiti za bilo šta sem za piće.

Rakija se peče dok se u masi koja curi u kantu ne postigne željena jačina rakije.

Ostatak pečenja se radi dok ne počne da teče rakija od 5 do 7 gradi i ta skupljena rakija se stavlja u sledeću turu pečenja rakije.

Ispečena rakija se stavlja u balon ili bure i pije se dok je ima.

 

 

 

 

KAKO SE PRAVI RAKIJA KLEKOVAČA

Rakija KLEKOVAČA je rakija koja je oplemenjena mirisom bobica od kleke. Recept za pravljenje se sastoji u tome da se u rakiju stave bobice od kleke. Koja se rakija koristi za pravljenje klekovače? Može bilo koja, ja najviše volim da bobice kleke stavim u rakiju od jabuke (ima neutralan miris a može i loza ili šljiva ili bilo koja druga).

Po mojem iskustvu na 10 litara rakije stavi se 100 grama bobica od kleke. Za vreme dok su bobice u rakiji sud se povremenomućka da bi se što pre miris raširio. Vreme koje je potrebno da se miris primi u rakiji je 30 do 45 dana, što se određuje tako što se rakija sipa u čašu pa proba ili se ceni po boji rakije a po ukusu.

Moja omiljena kleka pravim tako što u 10 litara rakije od jabuke stavim 100 grama Bobica od kleke plus 100 grama vanil šećera i 10 komada klinčića (za kuvano vino). Ostali postupak je isti kao i za napred navedeno.

Tags: ,

24 komentara to “Recepti za pripremu rakije”

 1. sreja says:

  Recept je dobar, slike odlicne, ali ne dajemo ocenu dok ne probamo.Kad cemo da probamo tu krusku ?

 2. Dragan says:

  Probana kajsija.
  Nije dobra, odlična je!

 3. треба проверити:)

 4. Branko says:

  Super recepti!!!Imam jedno pitanje za sve na ovom sajtu.Da li znate kako mogu napraviti Rakiju kod kuce.Ja zivim u Kanadi i njie nam dozvoljeno loziti vatru napolju,a zelim napraviti Rakiju.Hvala vam puno,sve najbolje!

 5. Branko says:

  Super recepti!Imam jedno pitanje za sve na ovome sajtu.Da li je moguce napraviti rakiju kod kuce (u kuhinji) i kako.Ja zivim u Kanadi i nemogu loziti vatru napolju.Hvala vam puno,sve najbolje.

 6. enver says:

  pa razumio sam sve osim onog o gnjecenju bobica moze li se to sve zgnjeceno staviti u bure a ostali postupak da bude isti

 7. admin says:

  Gnječene bobice brže pređu u alkohol princip je da se pocepa opna bobice. Znači može da se zgnječi izmulja i van bureta.

 8. gorusnik says:

  Ako vi u Kanadi imate supe ili podrume mozete peci rakiju na gas ,stavite kazan u supu ili podrum ispod kazana resetku za gas, odvrnes gas ,i peces je ,jos bolje mozes da kontrolises jacinu vatre

 9. Karlo says:

  Ko ovako pece rakiju nikad nece imati dobru

 10. vladan says:

  moj tata nije stavljao secer u kominu a u njoj ima sljive,kruske,jabuke dali ce to uticati na kvalitet?vec sam cuo da utice na kolicinu rakije al mi to i nije puno bitno…

 11. Mile says:

  Pekao sam po prvi put rakiju od kruske , radio sam prepek i u patoku dodavao po jednu kantu komine radi arome. Rakija mi je izsla mutna znate li zasto i kako mogu to da otklonim?

 12. sasokone says:

  nie vo makedonija pri muljane vadime 5% seker od grozdot posto go ima vo izobilie.

  mal sovet NIKAKO nemoj da stavate seker taka se dabiva poveke rakija no tesko na toj sto ke ja pie.Bar fraer da kaze beli ili kafeni SECER. hahaha…

 13. Bogdan says:

  Mutna ti je rakija zato sto si previse jeko nalozio! Kad radis prepeku mozes loziti jako ali onda ne smes dodavati ni malo komine niti voca radi arome!! OK?

 14. ivan says:

  gospodine branko says rakiju je moguce peci i u vasoj kuhinji . naime u srbiji postoje majstori koji prave male kazane kapacitete i od 10 lit pa ga mozete montirati u vasoi kuhinji . ako vas zanima potrazite ga na kupindo sajtu .pozdrav

 15. slaven says:

  imao sam oko 120 kg grozdja u dvoristu ,nije lose a nije ni nesto ekstra,stavio sam 3 kg secera,izmuljano stavljeno u bure bilo nesto vise od tri nedjelje ,dobio sam 4 litre loze ,jacine oko 48 stepeni,nisam nikad pekao lozu do sad ,negde sam pogresio,sljivu sam dobio super ekstra,gdje sam pogresio ,neka mi neko objasni,pozzz…

 16. pero says:

  samo si zaboravio prepecanje i u prepecanju izdvajanje metil alkohola

 17. Dragance says:

  Ukoliko bi se pojavila opalescirajuća MUTNOCA znači da je trebalo ranije početi sa odvajanjem patoke, kako bi prešlo manje komponenata koje čine ovu mutnoću.

 18. Antić says:

  Molim Pomoć, Imam Kom od Grožđa od Lanjske Berbe,dobro spremljen bez pristupa Vanjskog zraka.Jeli uredu od njega ispeći rakiju .Zahvaljujem znalcima i onima koji su to iskusili.

 19. nesazmaj says:

  kupio sam tonu kajsije dodao pet posto secera bilo u zatvorenim buradima doduse mesec dana na suncu i ne dobijam ni 15 stepeni jaku rakiju,sta da radim.pozzz

 20. Mrle says:

  Zdravo,

  Ima par gresaka u ovom nacinu spravljanja rakije. Ukoliko bi se otklonile siguran da bi se dobila jos kvalitetnija rakij.
  Prvo, kom se ne sme mesati tokom vrenja nikako, jer se vrenje mora da se odvija u anaerobnim uslovima.
  Drugo, ovo ukoliko ste u mogucnosti naravno, bure nikako ovlas pokriti, zbog prethodnog razloga. Bilo bi dobro da je zatvoreno maksimalno, sa vrnjom ili nekim drugim princip, tako da gasovi mogu da izlaze, a vazduh ne moze da ulazi.
  Trece, kada se utvrdi da je vrenje gotovo, odmah se pristupa pecenju, jer svakim danom cekanja, se gubi na kvalitetu i kolicini.
  Cetvrto, rakiju prilikom pecenja nikad ne treba razblazivati patokom, nego destilovanom vodom. Znaci, posle prvenenca koji se odvaja ide srce rakije i ono se uzima dok ne krene patoka. Patako sadrzi razne lose supstance po rakiju, koje joj narusavaju kvalitet. Kada srce rakije odstoji, razblazuje se sa destilovanom vodom na zeljeni broj grada. Isti princip i ako se radi prepek. Koji je pozeljan, jer izdvoje mnogo kvalitetniji alkoholi, od prvog pecenja i dobijanja meke rakije.

 21. Cyman says:

  Recept je dobar. Ne razumem ove što napadose čoveka zbog šećera. Šećer se stavlja (doduše ja ne idem preko 3%) da bi krenulo alkoholnog vrenje. Nije rekao da se stavi 30kg na 100kg sljive. Ono za prvo bacanje (1% od veličine kazana) je obavezno!!!

 22. mgdalena says:

  dalise stavlja voda u kruske

 23. pera says:

  probaj peci al bez secera mnogo je bolje

 24. admin says:

  Kruške mora da su zrele. Ako odpadnu zelene stavite ih u gajbu da sazru ali na na sunce. kad su zrele one su sočne i ne treba im voda.

Ostavite komentar